womi: Potkani, ak majú dostatok voľného pohybu po byte, berú klietku ako domov, nie ako väzenie, narozdiel od napr. škrečkov. x) Vegáni zachraňujú zvieratá od nepekného osudu a ak je to treba, tak ich proste v klietke chovať budú. Nevidím na tom nič zlé.

Lepšie, než život v laboratóriu alebo v obchode chovateľských potrieb...
Pravda. Sú to moje prvé potkany, nemám to ako z vlastných skúseností posúdiť, uvidíme, ako sa im bude dariť o rok, o dva. Mám naštudované všetko o ich výžive a živočíšnu zložku im starostlivo nahrádzam.

Ale tie moje dve holky sú maximálne spokojné a žijú si ako v raji.

Stravu majú pestrú; namiesto mäsa dostávajú raz za čas celozrnné obilniny (vlastnoručne upečený a usušený chlieb) a varené BIO strukoviny (červená šošovica, fazule, apod.). Tieto dve zložky spolu vytvoria plnohodnotné bielkoviny, ktoré sú v mäse.

A sú omnoho zdravšie. Poznám jednu ženu, ktorá už chovala mnoho desiatok potkanov, všetkých na vegánskej strave, a vraj sa priemerne dožívali troch až štyroch rokov. To je oproti údajným dvom, dvom aj pol o dosť viac.

Dr.Jenny: Blbá za to, že milujem všetky zvieratá, nie len psíky, mačičky, koníky a potkaníky? Proste som proti speciesizmu a karnizmu, rovnako ako vy ste pravdepodobne proti rasizmu, sexizmu, homofóbii, apod. Kravy, prasatá a sliepky nie sú nič menej než domáci maznáčikovia ľudí. Nie som blázon, ktorý by sa snažil prenaučiť voľne žijúcich mäsožravcov na sóju a zeleninu

, kebyže hej, tak v TAKOMTO prípade by som bola skutočne blbá.

Ale domestikované zvieratá? Zvieratá v starostlivosti človeka? Človek pri nich rozhoduje o všetkom. Proste to tak je. Rozhodujeme, kedy potkan pôjde von, kedy sa s nami bude hrať, akú veľkú klietku a koľko hračiek dostane, ako sa bude volať... A - čo bude jesť. Mimochodom, raz som skúšala tým mojim dvom zlatíčkam dať mäso. Vo forme mačacích granulí a "vankúšikov" pre fretky. Tak pol hrste. Mali ich pár dní v klietke - raz k nim pričuchli a ďalej si ich nevšímali. Keď ich po tých pár dňoch ocikali, musela som ich vyhodiť do koša.

S kuracím mäsom z vývaru, ktoré Hoshinke a Kazuminke ponúkla moja mama, to dopadlo rovnako. Pričuchli a ďalej si ho nevšímali. S medom a mliečnymi výrobkami som to neskúšala. Kedysi som mala škrečka, mala rada syr, ale mala z neho veľké zdravotné ťažkosti. Zomrela, keď mala len rok a pol. Uvarené vajíčko od známej, ktorá chová pár sliepok na záhrade, potkankám chutilo. To musím uznať. Vzali si ho a zjedli. S veľkou chuťou. Ale to ste nevideli, ako sa idú pretrhnúť po zelenine, ovocí, sušenom chlebe a strukovinách!! Vždy mám pocit, že ma prevalcujú a dohryzú k smrti, ako sa snažia to všetko jedlo do seba nacpať! XD

Stále si myslíte, že je to mučenie nebohých potkaníkov, keď im nedoprajem mäsko? x) Neviem, ale mne príde ako 1 000-krát väčší hriech zbytočne zavraždiť kravu, prasa, kura, aj toho úbohého múčneho červa. x) Som precitlivená a proste milujem VŠETKY zvieratá.
Mám aj mačku. Kŕmim ju BIO mäsom z pastvinového chovu, kde sú zvieratá údajne zabíjané priamo na farme "humánnejšou" vraždou. Zarmucuje ma to, ale mačky sú proste praví mäsožravci. Inak to nejde. Videla som síce aj vegánske granule a konzervy pre mačky, ale to je trochu šialené... Sú to super-mäsožravci a na strukovinách a zelenine by väčšina z nich neprospievala. Kŕmenie inými zvieratami v TOMTO prípade považujem za akceptovateľné, i keď proti kŕmeniu mačiek bylinožravo nie som. Je to proti prírode, nie je to prirodzené, ale mačka je proste domestikované ľudské zviera a je len na človeku, čo s ňou urobí. Dokým ten vegán nie je nejaký nenormálny šialenec, ako matka, ktorá odmietla kŕmiť svoje dieťa materským mliekom a dávala mu mlieko sójové, je to v poriadku a je to fajn. Videla som kopec videí s očividne veľmi zdravými a spokojnými vegánskymi mačkami a psami. Mnohí psi MUSIA držať bezmäsú diétu kvôli alergiám a i.
Ale potkani, ktorí mäsožravci rozhodne nie sú a na rastlinnej strave očividne prospievajú? Nevidím dôvod, prečo by kvôli nim museli umierať a trpieť zvieratá iné.
(A netreba mi vykať, som len 13-ročné decko.

)
A v tom svojom predchádzajúcom príspevku som napísala blbosť: strukoviny samozrejme prirodzenou stravou potkana veľmi nie sú, ospravedlňujem sa za chybu.

Chcela som napísať, že dobre nahrádzajú živočíšnu zložku.