od michaela » 29 kvě 2017 14:09
Ahojky, prosim o radu. 3 tydny mam doma dve potkani holcicky ze zverimexu, melo by jim byt cca 15 tydnu, a nevim si rady jak je v klidu dostat z klece ven. Pouzivam pomalou metodu ochocovani (ruce uvnitr klece, krmeni z ruky). Obe si zobnou kdyz maji naladu. Jedna mi duveruje natolik, ze mi obcas vyleze po ruce do kapuce od mikiny, kde dostane dalsi pamlsek a pak pelasi zpatky do klece (premyslim ze s touhle se pomalu zacnu vzdalovat od klece – je to vhodne?). S tou druhou mam ale vetsi problem. Na pamlsky prijde jen obcas, a kdyz prijde, vyleze mi na ruku jen prednima tlapickama, je ve strehu a nenecha na sebe sahnout. Moc se me boji. Popravde jsem si to zavarila sama, protoze jsem ji dvakrat vytahla ven nasilim – kdyz jsem cistila klec. Uz prvne mi bylo jasne, ze tento postup neni vhodny, jenze klec se proste cistit musi. Nemyslim, ze je vhodne, aby holciny bydlely v bobkach a curankach. A samozrejme bych se uz rada pohnula k tomu mit holky co nejvic u sebe a dat jim vybeh mimo klec. Dostat je ven bez traumatu proste nejde, tak ted zkousim tuto taktiku: asi tri dny mam klec permanentne otevrenou a rozprostrela sem pred ni dobrutky v nadeji, ze by to holky vylakalo ven. Ale ne. Pamlsky nemizi ani v noci, kdy jsou holky nejaktivnejsi a nikdo je v pokoji nerusi. Moje otazka tedy zni: jaky postup byste mi doporucili pro pravidelne vyndavani z klece aniz bych jim zpusobila vice traumat? Popripade, jakou taktitku volite vy? Jak je dostat ven z klece bez nasili? Jsou to moji prvni potkanci a ackoli jsem nacetla co jsem mohla, zadna rada tykajici teto problematiky mi zatim nepomohla. Predem dekuju za odpovedi.