http://www.vitalia.cz/clanky/pust-neni-redukcni-dieta/ píše:Postící se myši
Existuje přesvědčivý důkaz o prospěšnosti půstu? „Přečetl jsem spoustu knih o půstu,“ uvádí autor knih o seberozvoji Adam Khan v jednom článku (Youmeworks.com), „a téměř všechny zmiňovaly významný prospěch pro zdraví… Snažil jsem se najít studie, které by tato tvrzení podepřely, ale objevil jsem jich velmi málo.“
Adama Khana přesvědčil teprve výzkum na myších provedený Markem Mattsonem a jeho týmem v the National Institute on Aging. Mattson myším každý druhý den nedával nažrat. Ve zbývajících dnech mohly žrát, kolik chtěly, a také toho využívaly a cpaly se, seč mohly. Žraly téměř dvojnásobek toho, co myši s každodenním příjmem potravy. Přesto díky tomuto půstu obden žily mnohem déle a zdravěji. Výzkumníci tomu zpočátku nerozuměli. Mattson přichází s vysvětlením: „Myslíme, že zde dochází k tomu, že stav bez jídla vytváří mírný tlak na buňky, a buňky reagují tím, že zvyšují svou schopnost poradit si i s větším tlakem. Jedná se o určitou analogii k fyzickým účinkům cvičení na svalové buňky.“
Mattson sdělil, že již dřívější studie objevily, že myši, které se postily každý druhý den, si prodloužily délku života. Nový experiment došel k závěru, že myši rovněž prokazovaly lepší výsledky ve faktorech, které ovlivňují cukrovku a nervové poškození mozku podobné Alzheimerově chorobě.
EDIT:
http://potkanci.cz/potraviny/?oblibene-omyly-ve-vyzive-potkanu,54 píše:OBLÍBENÉ OMYLY VE VÝŽIVĚ POTKANŮ
Potkan musí mít neustále plnou misku.
Je pravda, že potkani nejsou uzpůsobení k dlouhodobějšímu hladovění, to je oslabuje. Ale neznamená to, že nemohou zůstat den o hladu. Většinou ani o hladu nebývají, ačkoliv je potkaní miska prázdná, často mívají někde schované zásoby, které vyjedí. Vědecké výzkumy prokázaly, že potkan, který občas hladoví, je zdravější než potkani s neustálým přístupem ke krmivu. O překrmených potkanech ani nemluvě. Zlatý střed je nejlepší, několikahodinová hladovka potkana nezabije, ale posílí.