Nám sa teda už 2x stalo, že potkaníci si pri ich kaskadérskych kúskoch vylomili horný rezák (resp. obidva) a kým dorástol, spodný zas prerástol... Na veterine bez problémov zabrúsili za pár sekúnd el. brúskou, žiadny veľký stres, ani drahé to moc nebolo.
No keď sa to prvý raz stalo, trochu viac som popátrala po odborných informáciách na túto tému a zistila som, že je úplný mýtus to, že potkanovi nebudú prerastať zuby, keď bude hlodať drevo alebo suché pečivo. Zuby sa totiž neobrusujú o niečo iné - obrusujú sa samy o seba navzájom, vždy, keď potkan žerie (samozrejme niečo, čo treba hrýzť). Podľa niektorých zdrojov má potkan tak tvrdé zuby, že prehryzie aj mäkšie kovy - takže asi ťažko mu ich obrúsi dáky suchár.

Problémy so zubami - prerastanie a pod., vznikajú z troch dôvodov - genetická predispozícia (malokúzia - zlý skus), následok infekcie (absces v papuľke) alebo zranenie (vylomenie zubu). Určite však nie preto, že by potkan neobhrýzal vetvy a suché chleby či minerálne kamene.

Pozn. - moji chlapci majú v klietke stále minerálny kameň a odhryzli si z neho zatiaľ asi 2x, suchý chleba nedostávajú vôbec, nad vetvičkami zväčša ohŕňajú nos a zuby sú okej - keď teda zrovna z niečoho nezletia a nevylámu si ich.