Hodněkrát jsem se setkala s názorem, že nelze chovat společně potkana a myš, a že by mohl potkan myši ublížit nebo ji dokonce zabít.
Kdybych s chovem potkana a myši neměla osobní zkušenost, vzala bych to jako fakt.
Ale já jsem zažila úplně něco jiného. Před pár lety jsme měli doma samce potkana. Když mu byl asi 1 rok, našel brácha při venčení našeho psa venku bílou myšku (samičku). Něchtěl ji nechat na pospas venčeným psům a tak ji vzal domů. Protože jsme neměli myšku kam dát, zkusil ji dát k potkanovi. Přiznám se, že jsme nevěděli jak to dopadne a já měla strach, že Ferda myšce ublíží.
Ale stal se přesný opak!
Ferdík se myšky ujal a začal ji velmi něžně opečovávat. Nikdy se neprali ani si nekradli potravu. Ferda nosil myšku za kožich (jako mlaďátko) do pelíšku a pečoval o ni jako by to bylo skutečně jeho mládě. Žili spolu takto asi rok a po celou dobu se k sobě chovali velmi krásně.
Když jsem se pak mnohokrát dočetla, že potkan myš vedle sebe nesnese, vrtalo mi to hlavou, ale myslela jsem si, že to co se talo mně je jen vyjímka.
Právě minulý týden jsem se dozvěděla od kamarádky, že zažila něco podobného akorát chovala samičku potkana se samičkou myši. I ona říkala, že se potkan i myška měli velmi rádi a krásně se k sobě chovali.
Takže to asi vyjímka nebude.
Hodně jsem se o tom napřemýšlela a došla jsem ke dvěma závěrům: - buď měl někdo s chovem potkana a myši špatnou zkušenost (ale byla to vyjímka) a tato zkušenost se rozšířila mezi chovatele potkanů jako "známá pravda", aniž by si další ověřili zda je to skutečně tak
- nebo potkani v klanu myši skutečně ublíží, ale pokud je potkan sám, přijme myš jako svou novou společnici a kamarádku
A nebo je všechno úplně jinak. Zajímalo by mne, zda má ještě někdo z Vás podobnou zkušenost nebo zkušenost přesně opačnou. Možná že díky vám v tom budu mít konečně jasno!