nejsem si jistá, zda jsem téma zařadila správně a ani zda se Vám nebude zdát jako "nepoužila jsi snad HLEDAT?!", ale jestli ne, tak si myslím, že by nejen mě mohlo v budoucnu pomoci

Nedávno mi umřela potkánka Elinka a já jsem se, už když jí umřela kamarádka Bonie, rozhodla, že si určitě jednou pořídím další miminka. Předtím jsem ale nechtěla stresovat Elinku a teď, když jsem osaměla

1. Elinku jsem "ukradla" strejdovi, který používá myšičky ke krmení hadů, když byla ještě úplné mimonko - vosková srst, těsně před rozlepením očí, krmení injekcí/piškotem - ale bylo to úžasné starat se o takhle malou prdelku a myslím, že si ke mě díky tomu udělala úžasné pouto, přece jenom jsem jí dělala asi jedinou mámu, která se o ní pořádně starala (podmínky u strejdy popisovat nechci...) --> takže 1. dotaz zní, v kolika týdnech si můžu NEJDŘÍVE potkánka od chovatele vzít (například kdy se rozezná pohlaví?) aby to pro mimiko nebylo špatné? Chtěla bych si ji prostě zase ochočit sama a ne dostat myšku, která si x měsíců zvykala na jinou paničku

2. Určitě je nutné mít potkánky aspoň dva, takže jsem se rozhodla opět pro 2 holčičky, ale chtěla bych aby každá měla určité zbarvení a myslím si, že se mi nepodaří sehnat je obě hned - do kdy je nutné holky zkamarádit? Jak nejdéle bych mohla "čekat"? A řěší to nějak chovatelé (četla jsem, že po jednom potkánky neprodávají, jen v páru)? A je možné, že se holčičky nepohodnou i když se poznají po dejme tomu měsíci? Nebo obecně platí, že čím dříve se seznámí (po narození), tím je větší šance, že se snesou?
3. Chtěla bych potkánka, který bude mít takovoutu béžovou barvu a dumbo ouška - když chovatel píše, že tento druh se mu v budoucím vrhu narodí, je to jisté? Nebo se může stát, že se nepoštěstí? A lze například tady napsat "poptávku", na kterou se chovatel, který takového potkánka čeká ozve? Nebo je lepší jim psát sama?
4. Když chci mít co největší šanci na zdravého potkánka, jsou nějaká pravidla? Například o rodičích, zbarvení, šlechtění apod.? Např. nebrat si miminka po rodičích s rakovinovým nádorem či miminka z 30 vrhu (myslím to obrazně).
5. Určitě nechci potkánka ze zverimexu, ale od chovatele, je něco, co byste mi ohledně chovatelů poradili? Například zda se jde podívat na miminka ještě před "rezervací"? Prostě si vůbec neumím představit, jak se to dělá, jak to probíhá, takový nákup u chovatele - do zverimexu přijdete a vyberete si toho broučka, který přiběhne a vleze Vám na ruku nebo prostě hezky kouká.....
To je zatím vše základní, co mě napadá, omlouvám se, jeslti je to zmatené, jsem z toho, že si mám vybrat nového kamaráda "přes internet" hrozně zničená a strašně se bojím toho, že mi to s ním nevyjde jako s Elee a s Bonie, které jsem vlastně obě získala náhodou a které se naštěstí snesly....

Děkuju Vám moc!!!
Denisa