AileenK píše:Mam menší dotázek

Už dlouho projíždim potkaní genetiku, koukala sem jak se zapisujou barvy, i to když potkan nese nějakou barvu jak se to zapíše pomocí "genetických kódů" ale zatim sem nějak nepochopila - když třeba vezmu (tedka to myslim čistě teoreticky) - "Ruská silver nesoucí britského minka" a zkřížim ji s "Ruská silver nesoucí britského minka" tak vlastně zápis je C- aa gg dd Mm x C- aa gg dd Mm -> a vyleze mi z toho 50% aa gg dd Mm, 25% aa gg dd MM, 25% aa gg dd mm... Ale jak se určí co to bude za barvu?
Omlouvam se jestli je to úplná ptákovina, ale potkaní genetika mě zajímá tak se snažim se do toho trochu dostat. Nebo kdyby mi to někdo vysvětlil bude jedině ráda.

Jestli to chápu správně, tak se ptáš, jak podle těch písmenek určíš barvu? No to musíš vědět

Když víš, že ruská silver je aa gg dd a vidíš že v těch výsledných kombinacích máš taky C-
aa gg dd Mm, tak víš že je to ruská silver. Protože Mm ti barvu neovlivní

Akorát C- aa gg dd mm je oříšek, protože takovou barvu ve standardu nemáme. Někdy v zahraničí to označují jako ruská platina (russian platinum), ale to je spíš okrajové. Ne všechny kombinace genů mají své vlastní označení barvy, výsledná barva totiž nemusí být třeba odlišitelná od jiných barev vzniklých jinou kombinací genů. Snad to vysvětluji pochopitelně, ale klidně se ptej dál